Op deze website staan foto’s van oudstudenten en -docenten. kom je jezelf tegen op een of enkele daarvan, en wil je niet dat deze op de site geplaatst blijven, meld dat ons dan via helpdesk@eckartcollege.nl; wij verwijderen de betreffende foto dan onmiddellijk.

Prehistorie

Geschreven door: Henk Hutten
1967 - 1968

 

 

 

November 1966. Enkele leerlingen kijken even binnen in de school van de toekomst.

 

De prehistorie: januari 1967 - augustus 1968.

Het waren wat snel opgetrokken lokalen, dertien stuks, op de hoek van de Argonautenlaan en de Damocleslaan, met wat dienstruimtes in ‘the middle of nowhere’. Hobbelig grasveld naast de deur waarop de jonge lichamen zich fysiek konden ontwikkelen in de lessen lichamelijke oefening of anderszins – het was er in de zomer goed toeven in de pauzes en na de lessen. Er werden toen nog veel vakken gegeven in de nog vaak recent geprezen HBS en MMS, aan nog kleine groepen leerlingen, geselecteerd vanuit de moederschool, het Van der Puttlyceum, een van de Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) scholen, nog niet zo lang daarvoor nieuw gebouwd maar al gauw te klein om de forse aanwas vanuit Eindhoven Noord, Son en Nuenen en soms nog verder weg, uit Best en Oirschot te kunnen bergen. 119 leerlingen en zo’n 14 personeelsleden, een handjevol docenten in januari 1967, midden in het schooljaar, geselecteerd vanuit ‘het Putt’. Geen eigen gezicht nog, want de docenten pendelden tussen moederschool en dependance. Samen optrekken bijvoorbeeld in commissies ter voorbereiding van de Mammoetwet. Leerboeken en overgangsnormen als vanouds. Paul van der Grinten, een van de conrectoren van ‘het Putt’, was al wel gezagvoerder op het nog niet opgetuigde schip.

In augustus 1967 begon het eerste echte, volledige leerjaar met vier nieuwe brugklassen, die ‘op zijn Putts’ op werkweek gingen. 220 leerlingen telde de dependance, honderd meer dan in januari, bijna een echte school, met ook meer leraren die er voor een groot deel van hun weektaak werkten en nog maar voor enkele uren op de moederschool. Langzamerhand kreeg het schooltje een eigen gezicht en in zo’n kleine organisatie kende je iedereen. Lekker gemakkelijk. Onderduiken in de massa was er niet bij.

Klas 1i in 1967. Docent en conrector Pierre Visschers gaf gymnastiek. 

 

 

 

 

 

 

 

Andere verhalen

Het echte werk begint

  Schooljaar 1968 - 1969. Het echte werk begint.   Roerige tijden. Het Midden-Oosten een slagveld door de Zesdaagse Oorlog in 1967, de Praagse Lente gesmoord door militair optreden van het Warschaupact, in...

Heb jij ook een goed verhaal?

Deel het met ons