Op deze website staan foto’s van oudstudenten en -docenten. kom je jezelf tegen op een of enkele daarvan, en wil je niet dat deze op de site geplaatst blijven, meld dat ons dan via helpdesk@eckartcollege.nl; wij verwijderen de betreffende foto dan onmiddellijk.

Muziek op het Eckart

Geschreven door: Jos van den Broek
1982 - 1993

Schoolorkest:

Opgericht begin jaren '90, een achttiental leerlingen bekwaamde zich in het muzikale samenspel, waarbij "genieten van" voorop stond. Elke week werd op een middag na de lessen gerepeteerd. Onder leiding van: Jan van der Peet en daarna Reinier Godtschalk.

Het schoolorkest deed mee aan het Tromp Muziek Concours van middelbare scholieren en wint de 1e prijs in de categorie orkesten. Ook treedt het op bij diverse activiteiten (cultureel en feestelijk) en vooral tot veler genoegen bij de diploma­uitreikingen, zoals in juni 1990 bij het afscheid van een van de leden van de schoolleiding.

 

Jazz 1982 - 1984:

Het gebeurt hoogst zelden maar begin jaren 80 overkwam het ons: een volledige bezetting voor een oude stijl jazzband waarde rond op het Eckart. Het was slechts een kwestie van in elkaar schuiven en de Handyman's Jazzband was een feit. Wekelijks repeteren - thuis bij Jos van de Broek - zorgde in korte tijd voor een avondvullend programma. Na de repetitie tafeltennissen op zolder, schaken beneden en vooral kilo's speculaas wegwerken met pannen chocolademelk. De aanbiedingen om te komen spelen dienden zich al snel aan: bij diverse feesten lieten we van ons horen, met succes en naar tevredenheid. We werden uitgenodigd deel te nemen aan de Eindhovense Jazzdagen. Dat hebben we drie achtereenvolgende jaren gedaan. De Dommelstraat zag zwart van (veel eigen) mensen. De organisatie van de Jazzdagen vatte het als volgt samen: "Dit is nu precies waarvoor de Eindhovense Jazzdagen opgezet zijn: jonge mensen de weg wijzen naar de oude stijl jazz. Vandaar dat we zo blij zijn met de Handyman's Jazzband. Op één na allemaal jongelui van 16, 17 of 18 jaar die zo'n anderhalf jaar geleden begonnen als schoolband. Ze spelen enthousiast en aanstekelijk, af en toe valt er nog wel eens een verkeerde noot, maar dat zij hen graag vergeven, bovendien zitten ze er zelf niet mee. Ze hebben ook nog niet voor een vaste stijl gekozen maar spelen ongecompliceerd dat wat ze leuk vinden". De bezetting:

 

Cecile van den Broek                        bas

Stefan Beekwilder                             trompet

Koen Verzellenberg                           klarinet

Stan Lambregts                                 trombone

Eric Beelen                                         saxofoon

Michiel Verzellenberg                       drums

Rob van Hek                                       piano

Jos van den Broek                             banjo

 

Interscolaire muziekavond:

Het viel niet mee maar lukte toch uiteindelijk: muzikale samenwerking van negen Eindhovense middelbare scholen. Het was een begin van mogelijke gezamenlijkheid waar we zo om zaten te springen. Laat de cultuur dan maar het voortouw nemen. Waar dat toe geleid heeft, hebben we later ervaren. De musici, allen klassiek geschoold, gaven met al hun inzet blijk van artistiek vermogen. Dat werd door het publiek zeer gewaardeerd. Een professionele jury stelde voor iedere deelnemer een rapport op zonder daar overigens prijzen aan te verbinden. Dus geen competitie.

 

De jury:

Lucas Vis (dirigent), nu directeur Sweelink Conservatorium in Amsterdam.

Marjolijn Sengers, recensente muziek Eindhovens Dagblad.

Helena Plojarova, violiste van het Brabants orkest (en oud­ leerlinge van onze school).

De deelnemers waren enthousiast en zeer tevreden over het juryrapport: daar konden ze mee voort. En dan maar hopen dat een volgende school het initiatief overneemt. Helaas! Het mocht niet zo zijn!

 

Jubileumconcert:

In 1993 (lustrumjaar) werd door het Aeolus ensemble en het Buccini kwintet een concert uitgevoerd in het muziekcentrum Frits Philips. Er werden werken uitgevoerd van Gershwin, Strauss, Jacob, Jo van den Boeren en Kim Bowman. Van laatstgenoemde ging het stuk "Ermita", in opdracht van het Eckartcollege gecomponeerd, in première. Een eigentijds stuk waarvan de toegankelijkheid bij een aantal toehoorders wel enige vragen opriep. Niettemin een bijzondere gebeurtenis voor wie er bij was.

Heb jij ook een goed verhaal?

Deel het met ons