Op deze website staan foto’s van oudstudenten en -docenten. kom je jezelf tegen op een of enkele daarvan, en wil je niet dat deze op de site geplaatst blijven, meld dat ons dan via helpdesk@eckartcollege.nl; wij verwijderen de betreffende foto dan onmiddellijk.

Londen

Geschreven door: Frans van Nunen
1992 - 2017

De Londen reizen op het Eckart

De excursie naar Londen op onze school kent een lange historie. De allereerste keer was in 1992 met 112 Havo-4 leerlingen en 14 begleidende docenten. Met behulp van Mrs Appleby konden we alle deelnemers in gastgezinnen onderbrengen. We sliepen bij meestal erg hartelijke mensen in Harrow,  Noord Londen. Die eerste jaren konden we ons nog veroorloven 5 dagen te gaan met vol pension. Toen hadden we ook 2 theateravonden in het programma, maar dat moesten we noodgedwongen terugbrengen to 4 dagen met 1 musical. Het bleek al gauw dat het niet zo’n goed idee was de leerlingen na het dagprogramma terug naar de families te laten gaan, want het was vrijwel onmogelijk op tijd terug te zijn voor de musical.

In de loop van de jaren hebben we alle ferryovertochten gehad die vanuit Nederland, België en Frankrijk naar Engeland gingen. De laatste tijd was Calais – Dover onze meest gebruikte zeeroute (korter en goedkoper). Het liep niet altijd even gesmeerd. Ik herinner me die keer dat er geen boten zouden varen ivm een staking. Na een paar uur wachten bleek er toch een afvaart wel door te gaan. Alleen waren de bussen die ons vanuit Londen in Dover zouden ophalen teruggereden, want we zouden niet komen. Met vele uren vertraging zijn we uiteindelijk bij de gastgezinnen aangekomen. Die arme mensen hadden tot 2 uur ’s nachts op ons staan wachten. (Van mobieltjes hadden we toen nog niet gehoord.)

Als vast programmaonderdeel gingen we naar Harrow Public School, waar we konden meemaken hoe het onderwijs voor de upper classes geregeld is. Hier worden de kinderen van de allerrijksten klaargestoomd voor  Cambridge University, waarna ze een topfunctie in het bedrijfsleven of bij de overheid wacht. De ouddocent die ons rondleidde had niet zo’n hoge pet op van de Nederlandse jeugd, maar dankzij het voorbeeldige gedrag van onze leerlingen (het was ze wel ingepeperd!) moest hij zijn mening herzien: “you have restored my confidence in the Dutch”.

In de nu 25 jaar dat Londen op het excursieprogramma staat hebben meer dan 2000 leerlingen aan deze reis meegedaan. Sinds 2004 is er de V4 Cambridge groep bijgekomen, die op een ander tijstip en met wat andere accenten een prachtige reis maken. Hier ligt de nadruk meer op de voorbereiding op het Cambridge First Certificate Exam.

Andere onderdelen die elk jaar in het programma zitten zijn : een rondwandeling langs de highlights van het centrum van de stad, een museum, een markt en een rondvaart over de Thames. Ook komen we in Greenwich en is er een vrije middag. We verplaatsen ons in Londen met de metro, waarvoor iedereen een Travelcard heeft gekregen waarmee we onbeperkt kunnen reizen.

Hoeveel musicals hebben we in die 25 jaar bezocht? CATS en Miss Saigon waren de toppers van de eerste jaren. Later kwamen We Will Rock You, Fame, Bloodbrothers,  Grease en the Buddy Holly Story er bij. Alles wat er in het West End ooit op het programma stond hebben we wel een keer gezien. Op een avond waren we op weg naar het theater om Bloodbrothers te zien. Er was buiten enorme commotie omdat er een bloedige aanslag was geweest. Veel politie op straat, de BBC maakte er een live rapportage, kortom we waren aangeslagen toen we het theater binnen gingen. Lichte paniek ontstond er bij ons toen aan het einde van de show er een paar agenten met getrokken pistolen van achter uit de zaal naar voren stormden. Pas na een paar minuten kregen we in de gaten dat het bij het stuk hoorde, maar iedereen was behoorlijk geschrokken.

Bij zo’n massale deelname wil je niets aan het toeval overlaten. De jongens brengen ’s avonds de meisjes naar hun slaapadres, wat meestal goed gaat. Maar niet altijd… Wij komen ’s avonds om 12 uur bij ons gastgezin aan na een meer dan swingende Buddy Holly voorstelling. Dan worden we door een enigszins beduusde leerling gebeld met het verhaal dat ze met 20 anderen op een ondergrondse station zijn vast komen zitten. De voorstelling was 3 kwartier te laat begonnen en de laatste metro ging niet verder  dan Queen’s Park (nowhere near our destination). “Neem maar een taxi is dan je advies, maar omdat je er toch niet gerust op bent, ga je er zelf ook maar poolshoogte nemen. Vanuit onze eigen taxi zien Thijs van de Velden en ik in wat voor Harlem-achtige buurt we ons bevinden. Geen prettige omgeving voor Nederlandse tieners. Ongerustheid en een lichte paniek maken zich van mij meester en Thijs naast mij lijkt ook wat meer in zichzelf gekeerd dan ik normaal van hem gewend ben. Op Queen’s Park Station zijn geen leerlingen van ons te bekennen. Ja, iemand heeft groepjes youngsters in taxi’s zien vertrekken. Hopelijk is alles goed gegaan. Je begint je net een beetje opgelucht te voelen als onze  taxichauffeur begint te vertellen over de toestanden die zich hier in dit deel van Londen ’s nachts afspelen. Ook zouden lang niet alle taxi’s even bona fide zijn. Hier worden Thijs en ik  dus ook niet vrolijker van. Even later krijg ik een slaperige en ietwat geïrriteerde gastmoeder aan de taxitelefoon, die me de geruststellende mededeling doet dat haar gezin compleet is en nu, half drie inmiddels, graag haar nachtrust ongestoord wil voortzetten. Als we een half uur later zelf in bed liggen gaat opnieuw de telefoon. “We weten niet hoe we  thuis moeten komen. De taxi heeft ons helemaal de verkeerde kant opgereden”. Ok – geen paniek, we komen er aan. Peter Michielsen en ik vinden zo laat nog een taxi die ons naar het opgegeven punt brengt, waar nog 6 van onze meisjes staan om te vallen van de slaap. Wat een heerlijk gezicht om de volgende ochtend iedereen weer ongeschonden bij het meldpunt te zien.

 

De laatste jaren zijn we overgestapt op een andere organisatie, waar de gastouders de leerlingen ’s avonds op een verzamelpunt komen ophalen. Daarmee behoren zulke  nachtelijke avonturen gelukkig tot het verleden. En recentelijk worden de leerlingen in een jeugdhotel ondergebracht. Een hele zorg minder ook al gaat het misschien ten koste van de nachtrust van de leiding.

Andere verhalen

Londenreizen

De Londen reizen op het Eckart De excursie naar Londen op onze school kent een lange historie. De allereerste keer was in 1992 met 112 Havo-4 leerlingen en 14 begleidende docenten....

Heb jij ook een goed verhaal?

Deel het met ons