Op deze website staan foto’s van oudstudenten en -docenten. kom je jezelf tegen op een of enkele daarvan, en wil je niet dat deze op de site geplaatst blijven, meld dat ons dan via helpdesk@eckartcollege.nl; wij verwijderen de betreffende foto dan onmiddellijk.

Het echte werk begint

Geschreven door: Henk Hutten
1968 - 1969

 

  • Schooljaar 1968 - 1969. Het echte werk begint.

 

Roerige tijden. Het Midden-Oosten een slagveld door de Zesdaagse Oorlog in 1967, de Praagse Lente gesmoord door militair optreden van het Warschaupact, in Parijs een revolte tussen het gezag en de massa van studenten en arbeiders, de katholieke kerk in een spagaat tussen behoud en vernieuwing, om maar wat spanningsvelden te noemen. Democratisering? Inspraak? Opkomst van links tegenover rechts? Ging het de school allemaal voorbij? Natuurlijk niet. Vooral de ‘ babyboomers’, geboren in en na de oorlog gingen er fors tegen aan: collectieve verantwoordelijkheid en inspraak. Dus wekelijks een breed samengestelde vergadering van de Staf, die over alles meesprak en besliste.

Daar kwam nog bij dat het 75-jarige Philipsconcern mensen nodig had. Ze kwamen voor een deel uit andere delen van het land, met een andere cultuur, met een andere godsdienstige en politieke overtuiging. Die nieuwe werknemers wilden een dak boven hun hoofd. Son, als voorbeeld, groeide in tien jaar tijd van vijf- naar tienduizend inwoners. Ook Eindhoven Noord groeide fors, evenals Nuenen.

Veel toekomstige leerlingen dus voor het per 1 augustus zelfstandig geworden Eckartcollege met steeds meer eigen medewerkers, soms nog maar voor een klein deel verbonden aan de moederschool. Paul van der Grinten werd de eerste rector.

  Nieuw elan in een jonge organisatie, soms dwars, weinig traditioneel denkend. De Mammoetwet moest worden ingevuld, om te beginnen in de ‘heterogene’ VWO-Havo brugklas,  waar de al bestaande studielessen in een nieuwe jas werden gestoken en klasdocenten werden geschoold. Dat had ook zijn weerslag op de tweede, derde en vierde klassen, nog HBS en MMS geheten. De MMS bleef formeel  nog bij het Van der Putt horen. De contacten bleven hecht en naast de studielessen en de introductieweek voor de brugklassers werd ook het clubwerk en de organisatiestructuur van het Van der Puttlyceum naadloos overgenomen.

 

Klas 1d in schooljaar 1968 -1969. Docent Gijs van der Zande gaf Nederlands.

 

Andere verhalen

Prehistorie

      November 1966. Enkele leerlingen kijken even binnen in de school van de toekomst.   De prehistorie: januari 1967 - augustus 1968. Het waren wat snel opgetrokken lokalen, dertien stuks, op de hoek van...

De invulling van de Mammoet

  Schooljaar 1969 - 1970. Het OMO-ontwikkelingsplan een nieuwe impuls voor de invulling van de Mammoetwet.   Vijf brugklassen dienden zich aan in 1969. Langzaam ontstond er een echte school, want de brugklassers...

Heb jij ook een goed verhaal?

Deel het met ons