Op deze website staan foto’s van oudstudenten en -docenten. kom je jezelf tegen op een of enkele daarvan, en wil je niet dat deze op de site geplaatst blijven, meld dat ons dan via helpdesk@eckartcollege.nl; wij verwijderen de betreffende foto dan onmiddellijk.

Als vanouds. Goed georganiseerd.

Geschreven door: Henk Hutten
1980 - 1981

Schooljaar 1980 – 1981. Als vanouds, goed georganiseerd.

 

Bijna 1900 leerlingen, waarvan er 320 in de brugklas zaten. Tegen de verwachting in waren er bijna 400 leerlingen aangemeld. Voor het eerst werden er halverwege het schooljaar 19 leerlingen van de brugklas in een speciale klas overgeplaatst, met een eigen programma, om ze op deze wijze voor te bereiden voor 2Mavo in het volgende schooljaar. Klas 1a kon men dus zien als een Mavoklas. Klas 1a was in het begin van het schooljaar samengesteld met leerlingen die een volwaardig vwo-advies hadden; deze leerlingen werden per 1 februari over de andere eerste klassen verspreid en dat was niet altijd even gemakkelijk. Het rapport ‘Problematiek in de bovenbouw’ werd in de afdelingen bovenbouw besproken. Ook kwam er een rapport over de status van de niet-examenvakken: moesten die meetellen bij de overgang of juist niet?

 

De bloei op het gebied van het cabaret zette door. Het leerlingencabaret verraste met een kwalitatief hoog programma ‘Rectors Glorie’ en het docentencabaret kreeg landelijke roem door het Camarettenfestival 1980 in Delft te winnen. Een nieuwe activiteit was een koffieconcert op 22 februari en op de open dag was er een voor de regio een unieke tentoonstelling van werkstukken van tekenen/handvaardigheid. Wegens gebrek aan belangstelling werd de geplande Theaterdag afgelast, maar werd deze op het laatste moment door aantal 6VWO leerlingen gered. De conclusie was dat de formule van de Theaterdag was versleten en er iets nieuws moest worden ontwikkeld. In de stadsschouwburg werden zes voorstellingen geselecteerd en op school was er veel belangstelling voor een aantal voorstellingen (Peter Faber, Hans Dorrestein e.a.). Een nieuwe bloei was er gaande op het gebied van excursies: hoogtepunt was een geslaagde Romereis. Die zou voortaan elke twee jaar georganiseerd worden.

De onderwijsbegroting liet fors oplopende bedragen zien. De overheid vond dat paal en perk moest worden gesteld aan de uitgaven en stelde bezuinigingen vast, met o.a. een algemene korting van de salarissen van het onderwijspersoneel. Die maatregel leidde tot een algemene staking op 1 oktober. De leerlingen bleven thuis, het personeel dat gestaakt had, moest een dag salaris inleveren.

In verband met de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer konden ook de leerlingen zich uitspreken. Op 26 mei stemden 174 leerlingen op D66, 109 op de VVD, 90 op het CDA, 73 op de PSP en 58 op de PvdA.

Een elk jaar was er weer een examenstunt. Een buffet in de fietsenstalling dit keer; de dames in een nette outfit, klaar om de docenten te ontvangen met een handdruk. 

Andere verhalen

Steeds meer Mavo leerlingen. Brand in het brugklasgebouw

Schooljaar 1979 - 1980. Steeds meer Mavoleerlingen. Brand in het nog nieuwe brugklasgebouw.   Zoals de voorgaande jaren werden er weer elf brugklassen gevormd, maar nieuw was dat er vanuit de...

Begeleiding van leerlingen sterk punt. Een voorlopige MR, een nieuwe Theaterdoedag

Schooljaar 1981-1982. De begeleiding van leerlingen blijft een sterk punt. Er komt een voorlopige MR. Een nieuwe opzet van de Theaterdoedag.   Weer een toename van het aantal leerlingen. 1927...

Heb jij ook een goed verhaal?

Deel het met ons